(Vormgeving button door: Massimo Randag)

Maandag, 31 december 2007

 

Nieuwjaarsgroet

 

(Onbe)tamelijk met de tanden knarsend vanwege de idiote hoeveelheid domme knallen en explosies die de hele dag door de buurt laat denderen, en terwijl kruitdampen als in een stad onder belegering blijven hangen tussen de huizen, is dit toch echt het moment om ernstig te overwegen te emigreren ... OH NEE !!

Dat was geheel en al de bedoeling niet !

Nee, nee, om u allen heel erg veel van het allerbeste, -gezondste, -leukste, -plezierigste en -creatiefste te wensen voor het jaar 2008 !

 

Wij zullen hier bij Malende Vlinders het komende jaar doorgaan op de ingeslagen weg: we gaan de schitterende serie BIJ NADER INZIEN (zie de volgende Babbel hier direct onder) meteen nóg een keertje in zijn geheel bekijken !

 

Spoedig hopen we de definitieve draaidag vast te kunnen stellen voor een kortfilm met de titel VOOR EEN DUBBELTJE...

En die film te voltooien binnen het komende kalenderjaar.

Ook is de kans leeuwengroot dat we in 2008 heus bewegende beelden zullen kunnen laten zien van onze animatiefilm THE TRUFFEL (zie Work IN Progress), waaraan gestaag doorgewerkt wordt in Mokum & Montreal.

 

Wie weet lukt het ons om in de komende twaalf maanden een eerste boek aan de catalogus toe te voegen.

En om een gefilmd essay aangaande de steadicam te vervaardigen !

En ...

Ach, plannen en dromen genoeg.

Daarom is het misschien mooi om te eindigen met de lijfspreuk van onze Emmet Walsh, als wens aan en voor ons allen:

 

KEEP THE DREAM ALIVE !

 

 

Hilversum, zondag op maandag 24 december 2007

 

Het is even na middernacht, en dus razen we richting Kerstavond.
Een mooi moment om iedereen bijzonder plezierige, prettige, en zeker ook lekkere feestdagen te wensen !

 

Hier in het ouderlijk huis te Hilversum zijn de voorbereidingen voor het Familie Kerst Diner in volle gang; dit jaar gaan we weer eens op de Italiaanse toer, met onder andere het meest verrukkelijke gerecht dat ik ken: Parmigiani de Melanzane.

 

Waarom zitten we hier dan, in de nacht, terwijl het fornuis morgen vroeg weer om aandacht zal roepen ?

De DVD Box van Frans Weisz' BIJ NADER INZIEN

BIJ NADER INZIEN is op dvd verschenen. Eindelijk.
Natuurlijk herinnerden we ons nog dat het een magistrale drama-serie was, waarbij regisseur Frans Weisz als een Hollandse Robert Altman zijn ensemble cast tot bijzonder grote hoogten wist te inspireren.

Dat het hier om een opmerkelijk fenomeen gaat, dat niets van doen heeft met Hollandse cultuur maar juist grootse internationale Art House cinema is, mag blijken uit het feit dat deze VPRO tv-serie maar liefst drie Gouden Kalveren in de wacht sleepte.


En alle drie geheel terecht, maar wat is het een gemiste kans om twee cameramannen voor hun magistrale werk een Kalf te geven voor één en dezelfde film. Eh.. serie, dus.
GOERT GILTAY heeft namelijk het camerawerk voor 'het verleden' verzorgd, en JULES VAN DE STEENHOVEN heeft 'het heden' op zich genomen.

Het ziet er adembenemend mooi uit !


Natuurlijk zal er best wat vooroordeel in deze woorden zijn geslopen; de chef-licht Franc Van Zutphen was niet voor niets ooit mijn leermeester...

Maar dat is het helemaal niet. Sfeer, vormgeving, het meesterschap qua details in kleding en omgeving... Het is echt allemáál van een ongegeneerde schoonheid. De nacht vordert, de wekker zal vervelend vroeg af gaan lopen, maar de tweede dvd zit al in de speler.
Nog één aflevering, eentje maar, dan gaan we echt slapen.
Nog even kijken naar Rik Launspach, die in deze film echt onnavolgbaar goed speelt; en Jip Wijngaarden, ach ja... Als we aan Jip recht zouden willen doen, dan zouden we elk jaar Goud voor haar moeten reserveren.

 

Wat is BIJ NADER INZIEN meeslepend !
En mooi !
En GOED !
Wow...

We durven het bijna niet te zeggen, maar mis deze wondermooie en belanghebbende uitgave niet !
Waar is de afstandsbediening.

 

Oh ja, een zalig Kerstfeest, allemaal !!
 

Banderol van de Mannelijke Cast van BIJ NADER INZIEN; Porgy Franssen, Rik Launspach

 Zondag, 16 december 2007

 

L'Enfance Du Christ - Kerst Oratorium - Hector Berlioz

 

Wat een heerlijke tijd is het toch; alweer twee weken klinken de kerstliederen door het versierde huis !
Liederen vertolkt door Mario Lanza, Barbara Hendricks, Roberto Alagna, Dean Martin, Joan Sutherland, Demis Roussos en o zo vele anderen. En daarnaast zijn er natuurlijk de zalige Oratoria.

 

Via het Haagse postorderbedrijf Caminada Classics (een bijzonder fijn bedrijf, dat zowel op het grote boze web te vinden is, als zes tot acht maal per jaar een brochure rondstuurt, vol met de nieuwste klassieke werken en machtig mooie koopjes -ook op het gebied van muziek-dvd, jazz, & easy-listening- Echt een aanrader om op de mailing-lijst van dit bedrijf te staan !), zijn pal voor afreizen weer twee prachtige uitvoeringen van Bach's 'Weihnachts Oratorium' binnen gekomen.
Die zullen het heel mooi gaan doen bij de vier integrale uitvoeringen die we al in huis hebben.
Is dat niet wat van het goede teveel ?


Och, dat kán toch helemaal niet als het om Johann Sebastian Bach gaat !

Maar er zijn natuurlijk heus wel andere Oratoria te vinden die om te smullen zijn.
Hector Berlioz' schitterende 'L'Enfance Du Christ' mag daarbij niet onvermeld blijven (gisteren opgevoerd in Het Concertgebouw !), en voor sommigen is het misschien een verrassing om te horen dat het eerste deel van Liszt's 'Christus' óók een Kerst Oratorium is.

 

Onbekender, maar daarom niet minder prettig voor het oor, zijn de oratoria van Saint-Saëns, Eybler, Gebel, Rolle, en vooral van Carl Heinrich Graun.Weihnachts Oratorium - Carl Heinrich Graun

Wat een zalig werk is dat ! Echt gezellig. Bij zijn Kerst valt er duidelijk wat te vieren !

En de enkele cd is voor een habbekrats te krijgen, dankzij het label CPO.

 

Natuurlijk, het moet gezegd worden dat de muziek van Graun zich tot de meesterwerken van Bach verhoudt als de roman 'De Vliegeraar' tot Gustave Flaubert's 'Madame Bovary'.

Waarmee geen enkel snobisme bedoeld is; het werk van Graun en de bestseller van Khaled Hosseini zijn zonder meer fraai en bieden heerlijke verpozing.


Maar er wordt niet voor niets gezegd dat het bewijs dat God bestaat te vinden zou zijn in de muziek van Johann Sebastian Bach...

 


 

Lenggries-Fall, Woensdag, 12 december 2007

 

Sneeuwlandschap Bayern Beieren

De klok lijkt waarlijk in het verlengde van de tijd te liggen; een niet aflatende precisie schijnt beiden te sturen.
Aan het begin van dit kalenderjaar trokken we erop uit om, iets verder van hier in reeds Oostenrijkse bergen, een Russian Arm klus te doen voor Filmotechnic Europe. (Ik hoop snel de showreel van dit wonderlijke apparaat -dat eigenlijk best wel magisch genoemd mag worden- in de TRAILER Gallerij te voegen !)


De sneeuw probeerde zich toen als wolken afgeschoten pijlen in de voorruit van de truck te boren.

Nu noemen we het weer winter, en zitten we in een dorpje pal voor de Duits-Oostenrijkse grens. Een berg weerhoudt het uitzicht op de ski-schansen van, vanwege het Nieuwjaarsdag-toernooi o zo beroemde, Garmisch-Partenkirchen.
En de sneeuw valt. zacht en Anton Pieckerig. Kalm stapelt het zich op op de takken van de dennenbomen, totdat de boel doorbuigt, en met een plof een pak op de grond tuimelt.


Dwarrelend maar meedogenloos. We sneeuwen in. En de shoot kan zo geen doorgang vinden.
Productie staat onder druk om te opteren voor weerdagen en bidden voor beter weer, wat de shoot met onbepaalde tijd zal verlengen. Of te kiezen om te maken dat we wegkomen, voor we echt nergens meer heen kunnen.

In een hotel met een goedgevulde keuken en een flinke kelder vol aardige locale wijnen, hoeven we ons niet subiet vreselijke zorgen te maken.
Maar internet is er niet, bijvoorbeeld...
En in december hebben we allemaal wel wat beters te doen, natuurlijk.

 

Lekker fris door de sneeuw banjeren zit er niet in, want ondanks Hyeonju's goede raad heb ik het toch weer gepresteerd om de verkeerde schoenen mee te nemen. Wel kan er op het riante balkon lekker gezeten worden, waardoor ik bijna deel uitmaak van -plof- deze licht -plof- bewegende ansichtkaart -plof - plof - .
Stond er ook niet een leuke Italiaanse rode op de wijnkaart ?

 

Wat gaan we doen vandaag ? Zo lang dat niet duidelijk is, dient de allereerste les voor de filmmedewerker in acht genomen te worden: waar mogelijk meteen gaan slapen; je weet nooit wat er allemaal staat te gebeuren, en hoe lang het gaat duren. Of beter: gaat uitlopen...
Les nummer twee is natuurlijk het zorgen voor een gevulde maag, want wie weet waarnaar je op pad gestuurd wordt, en wanneer zich een volgende gelegenheid tot eten voordoet...
Zal ik maar eerst vervroegd gaan lunchen, en dan een middagdut gaan doen ?

 

Een vraag dwarrelt even door mijn geest; zal ik binnenkort ook al 'Babbels' moeten gaan anti-dateren ?
Of sneeuw nu stormt of vriendelijk vlokt; haar karakter blijft hetzelfde, zo blijkt.
-wordt vast wel vervolgd-

 

PS: toch, het uitzicht vanuit mijn hotelkamerraam heeft wel wat... (zie foto)
 


 

Zaterdag 08 december 2007

 

Vigen, ook al weer zo'n bevlogen cineast en cinefiel van de DVDBeaver ListServ, zond de volgende link door. En die willen we niemand onthouden: Scorsese goes Hitchcock

Wij vinden het erg leuk, alleen ... ligt het nou aan het obstinate griepje dat we hier allemaal onder de leden hebben, of begint Scorsese echt meer en meer op Woody Allen te lijken ?
 


 

Donderdag 06 december 2007

Audioboek DE GELUKKIGE KLAS - Theo Thijssen - verteller Hans Dagelet

 

 

Er is weer een alleraardigst linkje toegevoegd; op de LINKS pagina dus, waarvan Hyeonju zojuist zei dat het zo leuk is dat die aan de réchterkant van de homepage te vinden is. Grappig toch dat een woord zo anders linkt, eh... klinkt, als het eenmaal gekoppeld is aan een bepaalde associatie...

 

De Link in kwestie stuurt naar Luisterboekonline.nl, maar eigenlijk blijkt ook deze weg, zoals alle wegen, naar Rome ... of néé, naar ... Hans Dagelet te leiden !

Hans heeft namelijk het wonderbaarlijk mooie boek DE GELUKKIGE KLAS van Theo Thijssen al voorlezend vastgelegd.

 

Het kan verkeren ... Rond het jaar 2000 wilde Malende Vlinders al audioboeken gaan maken en publiceren, en riep Hans Dagelet subiet dat hij dolgraag mee zou willen doen.

Wij kregen het toen helaas niet van de grond, maar wat een geluk dat Hans wel heeft doorgezet ! En is het boek onder bovenstaande link te vinden.

 

En zo leiden alle wegen dus telkens weer naar boegbeeld Hans Dagelet.

Gelukkig maar ! Wat een rijkdom dat juist hij de hoofdrol van Mixed Bag or What's In A Dream... op zich heeft willen nemen.

 

Oh ja, we hebben ook maar weer eens de spreuk onderaan deze pagina ververst, al blijft de wijsheid van Topor komen...

 


 

Woensdag 05 december 2007

 

Madman's Wim Wenders Roadmovies DVD Box

De kornuiten bij DVDBeaver, de pure liefhebbers van de technisch zo perfect mogelijke DVD, hadden aangegeven dat er wat onvolkomenheden waren in de ondertitels van 'Kings Of The Road', in Europa beter bekend als de geniale roadmovie 'Im Lauf der Zeit' (1976) van Wim Wenders. Nu eindelijk te vinden in een Australische DVD-box met nog eens twee grandioze Wenders-roadmovies.

Peter: "I contacted Madman and passed on some of the comments, including my general feeling that apart from the sub-title slippage in a small part of Kings of the Road, it was generally a fine package."

Vrijwel per ommegaande reageerde Madman, het Australische label dat zoveel verrukkelijke films uitbrengt.

Hoewel de glitch echt minor genoemd mocht worden, zou Madman toch wereldwijd de disc gaan vervangen.

 

Vier dagen terug kreeg de Australische Beaver Peter zijn vervangende schijf binnen. En vandaag bereikte de gerevalideerde 'Kings Of The Road' Amsterdam al !

Châpeau, Madman !

 

Overigens is deze box met 3 van Wim Wenders' Roadmovies [Falsche Bewegung - Alice in den Städten - Im Lauf der Zeit] een heuse aanrader, en meer dan schappelijk geprijst ! En natuurlijk worden er nu enkel nog boxen verscheept waaruit de onnauwkeurigheden verdwenen zijn.

 

Het enige spijtige van deze set is dat dit films van Wenders zijn, waar onze Hollandse Pim Tjujerman nou net níet aan meegewerkt heeft. Als één van de allergrootste focus pullers wereldwijd (Pim's laatste credit is, om maar wat te noemen, de Oscar-winnaar 'The Last King Of Scotland', maar hij heeft bijvoorbeeld ook 'Breaking The Waves' en 'Dead Man' achter zijn naam staan) heeft 'Tju' aan vele prachtfilms meegewerkt; zoals 'Paris, Texas' en 'Al di là delle nuvole', klassiekers van deze zelfde Wim Wenders.

Wat een enorme vakman, die Pim !
 


 

Mixed Bag or What's in a Dream... Featuring Hans Dagelet

Dinsdag 04 december 2007

 

We durven het er hier bij Malende Vlinders bijna niet meer over te hebben.

Daarom hebben we voor alle zekerheid nog maar eens met DocData gebeld. En het is echt waar !

MIXED BAG or What's In A Dream... is niet alleen echt helemaal af, er wordt nu ook daadwerkelijk aan het dupliceren van de dvd gewerkt.

Wie weet of we het nu wél gaan redden om de dvd rond te brengen vóór de Kerstdagen ???

Hmmm ... Hoopten we daar verleden jaar ook al niet op...

 

We blijven voorzichtig, maar het ziet er echt naar uit dat het slotaccoord ras nadert. The fat lady is clearing her throat !

 

 
 Woensdag 28 november 2007

 

Vanmiddag wandelden we weer eens DE SLEGTE binnen.De Slegte

Dat is natuurlijk oliedom, want je komt er pas uren later weer uit, en terwijl alle boeken daar toch ó zo spotgoedkoop zijn, heb je toch weer veel teveel geld uitgegeven.

Het mooie van De Slegte is dan weer wél dat je er toch helemaal geen spijt van krijgt...

Afijn, in het filiaal te Hilversum hadden we eerder al gezien dat er niet te versmaden en enorm grote cassette's waren van het werk van Da Vinci en van Dali. Beide voor het bespottelijk lage bedrag van 44,95 euro.

 

Die troffen we in Amsterdam ook aan. En de verrukkelijke monografie van Ensor ligt er ook nog steeds voor 23 euro !

Natuurlijk zijn er ook weer legio zalige kookboeken, en ook een alleraardigst wijnboek van Hugh Johnson, dat de nectar van de mensen door de eeuwen heen volgt. Leuk !

 

 

Anthony Bourdain's LES HALLES KOOKBOEK

MAAR wat op het moment DE grote niet te versmaden tip in het De Slegte-assortiment is:

Het kloeke en zo mooie, gebonden LES HALLES KOOKBOEK (de Nederlandse versie dus) van weirdo en geweldenaar in de keuken Anthony Bourdain !

Voor maar 9 euro 95 !!!

 

En het loopt storm voor dat boek, wisten de dames in de Kalverstraat ons te verzekeren !

Laat dit wereldberoemde boek niet aan uw neus voorbijgaan !

En de receptuur niet aan uw papillen ... dat spreekt...

 

Oh ja !! We hebben ook weer eens een linkje toegevoegd in, hoe kan het ook anders, de rubriek LINKS.

Eigenlijk zouden we daar even honderduit over willen kletsen, maar dat gaan we binnenkort doen...
 


 

Vrijdag 23 november 2007

DVD Der Mann Mit Der Film Kamera

 

 

Vanmorgen hebben we de werkelijk geniale film Chelovek S Kino-Apparatom onder het genot van koffie en yoghurt met bosvruchten ademloos ondergaan.

Prachtig echt, deze DE MAN MET EEN FILMCAMERA.
Russische, néé, Sovjet film uit 1929, en overduidelijke voorloper van bijvoorbeeld Koyaanisqatsi (1982) en diens sequels.
Van die laatste film wordt altijd gezegd dat dat een overduidelijke 'doorbraak-film' zou zijn. Technieken daar 'voor het eerst' gebruikt, hebben overal navolging gevonden.
Maar die technieken komen dus uit 1929...

Een heuse aanrader !!!

 

 

 

 

 Woensdag 14 november 2007

 

Bijna twee uur zalig gebabbeld via Skype met Sam Bienstock, fotograaf en gaffer te Australië en de rest van de wereld.

Eén van zijn opmerkingen wil ik graag subiet met iedereen delen:

-"Film Storytelling is like reading a roadmap: You don't have to know or see every village along the route to know where to go."

Wauw. Wat goed en helder gezegd !

Ik hoop in de komende weken-maanden-jaren Sam nog heel vaak op te kunnen voeren in deze pagina's...

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

POST PRODUCTION MACGYVER Amsterdam

Donderdag 08 november 2007

 

Bij het erg gezellige want zeer sfeervolle Post Production huis MacGyver aan de Westermarkt #4 (jawel, in de schaduw van de Westertoren...), zijn we bezig geweest met het vervangen van de eindtitels van Mixed Bag, or What's In A Dream.
De bestaande titels waren erg mooi, en zullen op het grote doek goed te lezen zijn, maar op de dvd-versie ging dat laatste echt niet lukken.
Dus hebben we nu voor die dvd-versie de bubs hertiteld.

Want het project Mixed Bag nadert wel degelijk zijn voltooiing, al gaat het ó zo langzaam.


Overal waar we vertraging op kunnen lopen, gebeurt dat ook; alles wat maar even mis kán gaan, loopt ook anders dan gehoopt.

Ook bij MacGyver hadden we even van doen met een poltergeistje, waardoor het beoogde 'half uurtje' werk meer dan zes uur in beslag nam.

Waar Allard overigens niet van verblikte of verbloosde; ondanks zijn jeugd bleef hij kalm en ronduit geweldig werk leveren ! Wat een vakman !

 

Hoe dan ook, het is gelukt, en we zijn weer een stap dichter bij de finish-lijn.
Nog drie stappen te gaan..
 


 

Zondag 04 November 2007

 

Wederom zijn er twee portretjes bijgekomen. De aanvulingen gaan langzaam maar gestaag...

Vijftien zijn het er nu.

We hebben besloten de unieke Max Hoven een eigen pagina te geven.

 

EN we hebben eindelijk de beloofde Apropros (op deze homepage) met héél veel info over de LED-LAMP gepend !

Oh ja, zo nu en dan halen we iets of iemand even voor het voetlicht in IN ZE SPOTLIGHT, ook op deze homepage

 

Oké !! Hier zijn we dan !!
10 october 2007

 

Hallo allemaal,

 

Al is het nog tamelijk mager (van de 105 Spraakwater columns zijn er pas 5 ... te vinden op de site...), een indruk van wat er allemaal komen gaat geeft de site nu wel.

Méér gaat volgen, en rap ook !

 

Maar eerst gaan we een weekje naar Frankrijk, voor een bruiloft van een mooie vriend, het bezoeken van wijnboeren die ó zo na aan het hart liggen, en onderweg natuurlijk de prachtige locaties voor de PENDULE VOOR EEN PRELUDE (zie Work In Progress) nog eens een keer aandoen...

Oh la la ! Bourgogne, Morgon, Condrieu, Bandol ... we komer er weer aan !

 

We zullen razend snel weer terug zijn, met nog meer fraaie verhalen en anecdotes, EN terdege achtergrond informatie, technisch, verhalend en anderszins !

 

Net begonnen en toch al triest nieuws
Wobkop

04 october 2007

 

De allereerste dag van deze website (terwijl we nog veel te bouwen en te pennen hebben vóór het ergens op zal gaan lijken). Dat zou natuurlijk een heuglijke dag hebben moeten zijn. En dat is het ook best wel, maar toch.

 

Niet alleen hoorden we vandaag dat de olijke vader van onze favoriete bloemenman, Cocky van de bloemenstal op de hoek van de Marnixstraat en de Elandsgracht (tegenover het Hoofdbureau van Politie) plots op 80-jarige leeftijd is overleden.

 

Zojuist kregen we een telefoontje van Eus, techneut en collega en groot belichter, dat het met mooie ouwe Max Hoven helemaal niet goed gaat.

De kanker is helaas, heláás, terminaal. Dat is een grote klap, ook nog steeds voor de Nederlandse filmwereld, waar Max een aantal jaren terug met stille trom uit verdween.

Gauw bezoeken in het OLVG, deze unieke en legendarische film-man !

 


Als het hart kon denken stond het stil

Fernando Pessoa